LIVE TEXT | Război în Ucraina. Lupta se dă pentru pozițiile cheie de unde apărătorii ucraineni pot controla mult mai mult spațiu cu ajutorul artileriei

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Lupta se dă pentru pozițiile cheie de unde apărătorii ucraineni pot controla mult mai mult spațiu cu ajutorul artileriei

Sunt vizate cele mai bune poziții și înălțimi. De la aceste înălțimi, armata ucraineană începe să controleze mult mai mult spațiu cu ajutorul artileriei. De exemplu, de la înălțime, apărătorii ucraineni pot controla intrarea și ieșirea din Bakhmut, regiunea Donețk.

Foto: Profimedia

UPDATE 06.31 Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a publicat un eseu care a reamplificat retorica rusă incendiară față de Ucraina și Occident, care ar putea submina sprijinul pentru Ucraina la următorul summit NATO. Eseul lui Medvedev din 3 iulie reia retorica alarmistă obișnuită în culori noi; el a descris din nou războiul din Ucraina ca parte a unui conflict existențial mai larg împotriva Occidentului, a reafirmat multe dintre revendicările extreme ale lui Putin înainte de război, care au depășit Ucraina și a sugerat că Rusia este pregătită să se angajeze în acest conflict mai larg timp de „decenii” dacă aceste cereri nu sunt îndeplinite. Medvedev a susținut că „armaghedonul” este „probabil” dacă Occidentul nu este de acord să negocieze o nouă ordine mondială cu Rusia, susținând în mod absurd că „tabuul” nuclear este încălcat (probabil prin utilizarea armelor atomice de către SUA în 1945 - este altfel, complet neclar la ce s-ar putea referi) pentru a sugera în mod fals că războiul nuclear este o certitudine. Medvedev a încercat să înfățișeze Rusia ca fiind conectată cu parteneri din afara Occidentului, în ciuda sancțiunilor occidentale, și că statele care nu sunt aliniate cu Occidentul se opun în mod activ. Eseul lui Medvedev este în concordanță cu încercările anterioare ale lui și ale altor înalți oficiali de la Kremlin de a speria statele, organizațiile și mass-media occidentale înainte de discuții internaționale semnificative despre sprijinul militar, politic și economic pentru Ucraina și efortul acesteia de a elibera teritoriile stăpânite de Rusia. Eseul lui Medvedev este o reafirmare a narațiunilor rusești existente și nu reprezintă o adevărată inflexiune în retorica politică, militară sau nucleară rusă.

UPDATE 06.02 Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a reiterat retorica generală despre starea actuală a războiului din Ucraina și rebeliunea Grupului Wagner din 3 iulie. În special, Șoigu nu a numit în mod direct Grupul Wagner sau pe finanțatorul său Yevgeny Prigojin în timp ce a discutat despre „provocare”, optând în schimb să denunțe rebeliunea și să crediteze loialitatea armatei ruse drept motivul eșecului rebeliunii. Șoigu a mai susținut că forțele ucrainene au pierdut 2.500 de piese de echipament militar începând cu 4 iunie, probabil intenționând să submineze sprijinul occidental pentru contraofensiva ucraineană. Discursul lui Șoigu nu a prezentat niciun nou argument retoric și este probabil o proiecție continuă a stabilității interne pretinse, în urma rebeliunii și descriind armata rusă ca fiind capabilă să se apere împotriva contraofensivei ucrainene.

UPDATE 05.44 Forțele ruse au continuat loviturile cu drone și rachete împotriva zonelor din spatele frontului din Ucraina peste noapte și în timpul zilei pe 3 iulie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au lansat 17 drone Shahed în zone nespecificate ale Ucrainei peste noapte în perioada 2-3 iulie, iar forțele ucrainene au doborât 13 dintre drone. Statul Major ucrainean a relatat în raportul său situațional de seară că forțele ruse au vizat infrastructura civilă cu trei rachete antiaeriene S-300 și 20 de drone Shahed în Sumy, Donețk și Zaporijia Oblast în cursul zilei de 3 iulie, iar forțele ucrainene au doborât 16 UAV-uri. Administrația militară a regiunii Sumy a raportat că dronele Shahed au lovit o clădire rezidențială din orașul Sumy, ucigând doi și rănind 19 civili.

UPDATE 05.23 Kremlinul continuă să folosească instrumente ale autoritarismului digital pentru a supraveghea populația internă a Rusiei și își propune să extindă producția internă de tehnologie de supraveghere. New York Times (NYT) a raportat pe 3 iunie că Kremlinul a oferit forțelor de ordine ruse, inclusiv Serviciului Federal de Securitate (FSB), mai multe instrumente pentru a monitoriza locația telefoanelor, a sparge conturile personale și a urmări activitatea în aplicații criptate precum precum Telegram, WhatsApp și Signal. Conform înregistrărilor interne ruse, se pare că guvernul rus urmărește să-și extindă instrumentele tehnologice de supraveghere prin sprijinirea tranziției firmelor rusești de tehnologie către producerea de instrumente avansate pentru serviciile de informații rusești. Firmele rusești de tehnologie se confruntă cu o penurie de angajați calificați, având în vedere numărul de muncitori calificați care au părăsit Rusia după începutul războiului în februarie 2022. ISW a raportat anterior despre utilizarea de către Kremlin a tehnologiei automate pentru a cenzura spațiul informațional rusesc și comerțul cu instrumente de supraveghere în schimbul armelor de utilizat în Ucraina.

UPDATE 05.10 Forțele ucrainene și ruse au continuat atacurile limitate asupra liniei Svatove-Kreminna și la sud de Kreminna pe 3 iulie. Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene în apropiere de Makiivka (22 km nord-vest de Kreminna), Torske (14 km vest de Kreminna), Yampolivka ( 17 km vest de Kreminna) și Zolotarivka (16 km sud de Kreminna). Bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au atacat și lângă Nevske (la 18 km nord-vest de Kreminna) și în zona pădurii Serebrianska (10 km sud de Kreminna). [Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au atacat pozițiile ucrainene de lângă Novoselivske (la 15 km nord-vest de Svatove) pe 2 și 3 iulie. Şeful Republicii Cecene, Ramzan Kadyrov, a confirmat pe 2 iulie că forţele speciale cecene Akhmat continuă să opereze în zona Kreminna. Bloggeri ruși au susținut, de asemenea, că elemente ale Regimentului de infanterie motorizată 228 de gardă rusesc (Divizia 90 de tancuri de gardă, Districtul Militar Central) operează în apropiere de Kreminna și că Brigada 85 a Corpului de armată a 2-a Republicii Populare Lugansk (LNR) operează lângă Bilohorivka (12 km) sud-vest de Kreminna).

image

UPDATE 04.37 Forțele ruse și ucrainene au continuat atacurile la sol în zona Bakhmut pe 3 iulie. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ruse au efectuat operațiuni ofensive nereușite la vest de Bakhmut însuși și la nord-vest de Bakhmut, lângă Orikhovo-Vasylivka (10 km nord-vest), Minkivka (13 km nord-vest) , și Bohdanivka (5 km nord-vest). Ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar a raportat pe 3 iulie că trupele ucrainene continuă să avanseze în părți nespecificate ale direcției Bakhmut. Bloggeri ruși au continuat să discute despre operațiunile de contraofensivă ucrainene la sud-vest de Bakhmut, în special între Kurdiumivka (13 km sud-vest) și Klishchiivka (6 km sud-vest). Imaginile de luptă geolocalizate postate pe 2 iulie arată că forțele ucrainene au înaintat spre linia copacilor la vest de Klișchiivka. Surse ruse, inclusiv Ministerul Apărării din Rusia, au susținut că forțele ucrainene au efectuat atacuri la sol în apropiere de Klișchiivka, Kurdiumivka și Ozarianivka (la 16 km sud-vest de Bakhmut). Mai multe surse ruse au susținut că elementele Brigăzii 4 a Corpului 2 de armată LNR au respins atacurile ucrainene în apropiere de Klișchiivka.

image

UPDATE 04.18 Forțele ruse au continuat atacurile la sol de-a lungul liniei orașului Avdiivka-Donețk pe 3 iulie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive nereușite în apropiere de Avdiivka și că forțele ucrainene au respins 14 atacuri terestre rusești în apropiere de Marinka (la periferia de sud-vest a orașului Donețk). Imaginile geolocalizate postate pe 3 iulie arată că forțele ruse au făcut un avans marginal la sud-est de Pervomaiske (la periferia de nord-vest a orașului Donețk). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au efectuat atacuri fără succes la sud-vest de Avdiivka și în interiorul Marinka.

UPDATE 03.48 Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele ucrainene au efectuat un atac la sol fără succes în zona Vuhledar din vestul regiunii Donețk. Ministerul Rusiei a susținut că forțele ruse au respins un atac ucrainean la nord de Mykilske (4 km sud-est de Vuhledar).

UPDATE 03.33 Forțele ucrainene au continuat să efectueze atacuri la sol de-a lungul graniței administrative dintre vestul Donețk și estul regiunii Zaporijia pe 3 iulie. Ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar a raportat că forțele ucrainene continuă să desfășoare operațiuni ofensive cu succes în direcția Novosilka (imediat la vest de Velyka Novosilka) și direcția Staromaiorske (9 km sud de Velyka Novosilka) și a efectuat operațiuni ofensive în direcțiile Novodarivka (14 km sud-vest de Velyka Novosilka) și Pryyutne (15 km sud-vest de Velyka Novosilka). Malyar a mai raportat că forțele ucrainene au eliberat încă 28,4 kilometri pătrați în sudul Ucrainei, pentru un total de 154,4 kilometri pătrați eliberați într-un interval de timp nespecificat (probabil de la începutul operațiunilor de contraofensivă ucrainene la începutul lunii iunie). Ministerul Rusiei și alte surse ruse au susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene în apropiere de Makarivka (7 km sud de Velyka Novosilka), Urojaine (9 km sud de Velyka Novosilka), Pryyutne și Staromaiorske.

image

UPDATE 03.06 Forțele ucrainene au efectuat atacuri la sol limitate în vestul regiunii Zaporijia pe 2 iunie. Malyar a raportat că forțele ucrainene au efectuat operațiuni ofensive în direcțiile Novodanylivka (6 km sud de Orikhiv) și Robotyne (12 km sud de Orikhiv). Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au capturat un număr nespecificat de poziții rusești lângă Luhivske (la 18 km sud-est de Orikhiv) și au înaintat spre Robotyne. Surse ruse au susținut că forțele ruse au respins forțele ucrainene care atacau cu o grupare de până la două plutoane de asalt lângă Robotyne. Sursele ruse nu au raportat atacuri la sol în apropiere de Pyatykhatky (25 km sud-vest de Orikhiv), dar au susținut că artileria rusă și ucraineană este activă în apropierea așezării. Imaginile publicate pe 3 iulie arată unități ale Regimentului 247 de asalt aerian de gardă (VDV) (Divizia a 7-a de gardă de munte VDV) care operează în direcția Zaporijia. Surse ruse au susținut pe 2 iulie că elemente ale Regimentului 1430 de trupe teritoriale de infanterie motorizată (TRV) operează în apropiere de Robotyne și că elemente ale Brigăzii 22 de Gardă Independente cu Destinație Specială (GRU) operează în direcția Orikhiv.

image

UPDATE 02.53 Forțele ruse acumulează echipament militar în spatele frontului regiunii ocupate Zaporijia. Imaginile din satelit publicate pe 2 iulie arată elicoptere și vehicule noi pe aeroportul Berdiansk. Primarul ucrainean al Melitopolului, Ivan Fedorov a raportat pe 3 iulie că elicopterele militare rusești se acumulează în Berdyansk și Kyrylivka. Consilierul primarului ucrainean al Mariupolului, Petro Andryushchenko, a raportat pe 2 și 3 iulie că forțele ruse transportă echipamente militare în direcția Berdiansk.

UPDATE 02.24 Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a raportat că un actor nespecificat, probabil Ucraina, a reconectat centrala nucleară Zaporijjia (ZNPP) numai la linia electrică de rezervă disponibilă, la 1 iulie. Directorul AIEA Rafael Grossi a declarat că situația energetică a ZNPP rămâne „extrem de fragilă” și nu este sustenabilă din cauza activităților de luptă. AIEA a raportat că bombardamentele rusești au deconectat linia electrică la 1 martie, determinând ZNPP să se bazeze pe o singură linie principală de energie electrică externă necesară pentru răcirea reactorului și la alte funcții de siguranță.

UPDATE 01.55 Surse oficiale ruse continuă să susțină că forțele ruse resping toate atacurile ucrainene de pe malul de est (stânga) al Oblastului Herson, lângă Podul Antonivsky. Șeful aparatului de ocupație din regiunea Herson, Vladimir Saldo, a susținut pe 3 iulie că forțele ruse resping toate forțele ucrainene care încearcă să treacă râul Nipro. Ministerul Rusiei a susținut că este nevoie de doar două minute pentru ca punctele de observație ruse de pe malul de est al râului Nipro să observe forțele ucrainene care operează în apropierea pozițiilor rusești și să ordone forțelor ruse să le lovească. Un alt blogger rus a susținut că luptele sunt în desfășurare lângă Podul Antonivsky.

image

UPDATE 01.27 Grupul Wagner suspendă temporar recrutarea regională. Mai multe canale Telegram afiliate Wagner care se concentrează pe diseminarea informațiilor de recrutare au raportat că, din cauza „neparticipării temporare” a Wagner la războiul din Ucraina și a relocarii acestuia în Belarus, Wagner „suspendă temporar activitatea centrelor regionale de recrutare” pentru o perioadă de timp de o lună. Este posibil ca Wagner să fi întrerupt recrutarea națională în timp ce încearcă să se confrunte cu procesele de formalizare sub Ministerul Rusiei și să își mute o parte din capacitatea de formare în Belarus. Un proeminent blogger rus a răspuns la anunț și a cerut autorităților ruse să apeleze la un nou val de mobilizare pentru a compensa pierderile în capacitatea rusă de generare a forțelor ca urmare a suspendării recrutărilor Wagner. Șeful Comitetului de Apărare al Dumei de Stat, Andrey Kartapolov, a declarat anterior pentru agenția de știri TASS, însă, că nu este nevoie de un nou val de mobilizare, în ciuda retragerii Wagner din zona de luptă.

UPDATE 01.13 O investigație a agenției de opoziție rusă Protokol a confirmat detaliile unui acord raportat între Rusia și Iran cu privire la o fabrică de producție de drone din Zona Economică Specială Alabuga (SEZ) din Republica Tatarstan. Protokol a citat o sursă internă anonimă care a susținut că acordul ruso-iranian este evaluat între 115 și 130 de miliarde de ruble (aproximativ 1,3-1,5 milioane de dolari) și că Iranul furnizează toate componentele pentru producția de drone Shahed, care sunt asamblate la ZES Alabuga. De asemenea, Protokol a constatat că acordul include o stipulație pentru formarea specialiștilor din ZES Alabuga în Iran și că prima dintre aceste călătorii de formare a avut loc în martie 2023. Ancheta Protokol a remarcat că acordul prevede că numărul de componente importate din Iran ar trebui să scadă treptat, deoarece ZES Alabuga este capabilă să crească producția independentă de componente individuale. Casa Albă a raportat anterior pe 9 iunie că Iranul ajută Rusia să construiască o fabrică de drone în Alabuga, iar ISW a evaluat la 1 iulie că Iranul ar putea trimite material și personal în Republica Tatarstan pentru fabricarea de drone de luptă pentru utilizare în Ucraina.

UPDATE 00.48 Oficialii ruși continuă eforturile de a prezenta Rusia drept un custode sigur al copiilor ucraineni, confirmând, din neatenție, că Rusia facilitează deportările în masă a copiilor ucraineni în Federația Rusă. Deputatul Dumei de Stat a Rusiei, Grigori Karasin, a susținut pe 2 iulie că peste 700.000 de copii ucraineni au fugit din Ucraina în Rusia într-un interval de timp nespecificat care se presupune că se referă la ultimii ani. Nu este clar dacă intervalul de timp declarat al lui Karasin include doar 2022-2023 sau 2014-2023. Cu toate acestea, declarația lui Karasin confirmă evaluarea de lungă durată a ISW că Rusia folosește pretextul necesității umanitare pentru a justifica deportarea copiilor ucraineni în Rusia.

UPDATE 00.25 Sursele ruse au continuat să speculeze cu privire la construirea taberelor Wagner în Belarus. Un blogger afiliat grupului Wagner a postat imagini pe 3 iulie despre construcția unei baze Wagner lângă Asipovichy, regiunea Mogilev și a susținut că unele unități Wagner au început deja antrenamentele cu tancuri, echipamente grele și artilerie.

UPDATE 00.12 Bloggeri ruși au profitat de activitatea ucraineană recentă de pe malul de est (stânga) al Oblastului Herson pentru a solicita o prezență sporită a navelor fluviale mici și a echipamentelor în râul Nipro pentru a preveni progresele ucrainene. Bloggeri ruși au făcut apel, pe 2 iulie, la șefii republicilor Daghestan și Tatarstan, Regiunea Astrakhan, Krasnodar și Primorsky să trimită bărci confiscate de la braconieri în prima linie a Oblastului Herson, precizând că 10 regimente și brigăzi ale Districtului militar de sud „Dnepr” (cuvântul rusesc pentru Dnipro) are mare nevoie de nave. ISW a raportat anterior, pe 2 iulie, că bloggerii acuză Ministerul Apărării Rusiei că nu a furnizat forțelor ruse de pe malul de est bărci și alte echipamente necesare și se pare că bloggeri și-au externalizat cererile de sprijin logistic suplimentar șefilor regionali ruși. Șeful Republicii Daghestan, Serghei Melikov, a răspuns la apelul bloggerului pe 3 iulie și a ordonat Daghestanului să rezolve problema transferului bărcilor de braconaj confiscate către forțele ruse. Un blogger rus a cerut reînvierea flotilei „Dnepr”, o unitate fluvială militară specială care a fost activă în războaiele ruso-turce din 1735-1739 și 1787-1792, în războiul civil rus și în al doilea război mondial. Bloggerul a susținut că o flotilă „Dnepr” reînviată ar putea ameliora în mod semnificativ poziția trupelor ruse în direcția Herson și că această grupare ar putea fi întărită cu bărci simple, de uz civil. Câțiva alți bloggeri, inclusiv fostul ofițer rus Igor Girkin, au susținut că forțele ruse din regiunea Herson au nevoie de bărci și echipamente mici pentru a ține trupele ucrainene cât mai departe de delta Niproului. Răspunsul general al bloggerilor ruși, îngrijorați de activitatea ucraineană recentă de peste râul Nipro sugerează că mulți bloggeri ruși se tem de capacitatea Ucrainei de a traversa râul și cred că actuala comandă a grupării „Dnepr” nu și-a pregătit suficient trupele pentru această potențialitate.

ȘTIRE INIȚIALĂ Forțele ucrainene au efectuat operațiuni contraofensive în cel puțin patru sectoare ale frontului și au făcut progrese marginale pe 3 iulie. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ucrainene au desfășurat operațiuni contraofensive în direcția Lyman. Ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar a declarat că forțele ucrainene continuă operațiunile de contraofensivă în zona Bakhmut, zona de frontieră de vest Donețk-Zaporijia Oblast și în vestul Oblast Zaporijia. Malyar a declarat că forțele ucrainene au recucerit nouă kilometri pătrați de teritoriu în estul Ucrainei, iar imaginile geolocalizate arată că forțele ucrainene au avansat la sud-vest de Bakhmut. Malyar a declarat că forțele ucrainene au recucerit și 28,4 kilometri pătrați în sudul Ucrainei în ultima săptămână, pentru un total de 158,4 kilometri pătrați în sudul Ucrainei într-o perioadă de timp nespecificată. Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au făcut câștiguri limitate la sud de Orikhiv, în vestul regiunii Zaporijia. Armata ucraineană continuă să avanseze în diferite direcții ale frontului, dar nu contează câți kilometri contabilizează această înaintare, arată expertul militar, colonel în rezervă al Forțelor Armate ale Ucrainei, Roman Svitan. După cum a remarcat el la emisiunea „ Canalul 24 ”, cheia în această chestiune nu sunt kilometrii pătrați, ci cele mai bune poziții și înălțimi ocupate de Forțele de Apărare în timpul înaintării. De la aceste înălțimi, armata ucraineană începe să controleze mult mai mult spațiu cu ajutorul artileriei. De exemplu, de la înălțime, apărătorii ucraineni pot controla intrarea și ieșirea din Bakhmut, regiunea Donețk.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?